Ik ben een ‘nuchtere Tukker’ uit 1971; geboren, getogen wonend in het Twentse Almelo. Vanaf mijn jeugd ben ik een recreatief hardloper: niet echt hard, geen toptijden, maar ik hou het wel lang vol. Dit heb ik in de loop der tijd uitgebouwd naar lange ’trailruns’ (35 km plus) in de Ardennen, vele halve marathons en 2 hele marathons: Amsterdam (2015) en Enschede (2016).

Ruim 20 jaar ben ik actief als brandweerman in Twente: als operationeel Officier van Dienst en tevens instructeur. Als first-responder / hulpverlener heb ik veel ervaring opgedaan met ‘leiding geven in een operationele omgeving’, ‘situationele commandovoering’, de ‘human factors’ zoals ‘waarnemen, denken, besluiten en werken onder druk’ en de hierbij horende ‘acute stress’.

Water en IJs hebben altijd al een soort magische aantrekkingskracht op mij gehad. Op reis gaat altijd een zwembroek mee, zodat ongeacht de temperatuur even gezwommen kan worden in de zee of in een meer.

Je ademhaling reageert op elke gedachte, emotie en spanning in je lichaam.

Bij de Brandweer ben ik al meerdere jaren als instructeur verbonden aan regionale opleidingen voor bevelvoerders en als docent bij landelijke leergangen en bijscholingen voor Officieren van Dienst.

Ik krijgt energie van het begeleiden van mensen in de zoektocht naar de nieuwe operationele- en vooral ook de menselijke inhoud van het mooie brandweer vak; persoonlijke ontwikkeling is wat mij betreft het belangrijkste in deze doorlopende zoektocht.

“Kennis moet worden gedeeld en doorgegeven aan een volgende generatie!”

Binnen de diverse (hoog-) risicoberoepen is de afgelopen jaren een belangrijke en mooie ontwikkeling doorgemaakt: de mens in de frontlinie, de menselijke maat, de ‘Human factors’ en de feilbaarheid van de mens in dit bijzondere werk krijgen gelukkig de nodige aandacht;

“Ieder mens is uniek!”

Vanuit de sport en door mijn rol als instructeur en vooral door veel zelf te ervaren heb ik kennis verzameld over de voordelen van ‘koudetraining’ en ‘ademhalingstechnieken’ (’tactical breathing’): ‘In the heat of the moment’ is je eigen ademhaling een altijd aanwezig anker en brengt je ademhaling je terug in het hier en nu en creëer je ruimte voor waarnemings- en denkcapaciteit in je brein.

“Between stimulus en response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.” (Viktor E. Frankl)

Een IJsbad is een prachtig, krachtig en niets ontziend middel om je te laten ervaren wat je primaire stress-respons is en hoe je hier met behulp van je eigen ‘mindset’ en je eigen ademhaling een positieve invloed op uit kunt oefenen; je kunt veel meer dan dan je denkt: ‘Mind over matter!’

“Breathe in deeply to bring your mind home to your body!”

Interesse in een verfrissende en coole workshop, een op maat gemaakt bedrijfsprogramma, een activiteit voor een vitaliteitsprogramma of persoonlijke coaching, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Ik ben gecertificeerd B-Mind Yellow-Belt Ademchoach en ik heb de

‘Wim Hof Method – Fundamentals’ gevolgd.

Rauhaniemen Kansankylpylä (zwem-steiger in het meer bij Rauhaniemi) Tampere Finland December 2022

Rauhaniemi Tampere Finland, zwemmen in een bijna bevroren meer – December 2022